De familielegende gaat dat wij via Gabrielle Virginie Deux, vrouw van Joseph Cesar Hercule Hanssens (de opa van opa Nono) afstammen van Napoleon...broodje aap of echt waar?

Opmerkelijk is dat onze groot vader Josse Major Hanssens tegen Napoleon heeft gevochten in het Oostenrijkse leger. In de archieven is een Francois (Frans) Deux bekend als de vader van Francois Tobias Deux. Dit kan de echte natuurlijke vader zijn of de "adoptievader" van Francois Tobias.
Zie ook de pagina van Marnix Alexander de Paula Lopez. Onderstaande tekst komt van zijn website.
Louise Aimée Julie Leclerc (19/06 1782 - 17/12 1868) werd geboren tijdens de woeligste periode van Frankrijk. Zij was echt een product van haar tijd. Vanaf haar geboorte ondergedompeld in de vele nieuwe ideologieën, werd zij een vurige bewonderaar van Pauline Léon en Claire Lacombe, die vaak het landgoed van haar ouders in Pointoise met haar neef Jean Théophile Victor Leclerc, stichter van Enragés, zouden bezoeken.
Aimée was slechts enkel 11 toen Pauline Léon en Claire Lacombe medeoprichters werden van de Société des Républicaines Révolutionnaires (de Maatschappij van Revolutionaire Republikeinen) in februari 1793.
Zij zag er ouder uit voor haar leeftijd. Hierdoor zou zij hen vaak met Jean Théophile Victor Leclerc bij het hoofdkwartier van de club in Parijs bezoeken. Altijd enthousiast om anderen tevreden te willen stellen, genoot zij ervan om een helpende hand uit te steken bij het innen van entree gelden van de club. Zij deed het werk zo goed, dat men haar de koosnaam ‘Henriette’ gaf (dat zo bewaarder van het huis betekent).
Société des Républicaines Révolutionnaires (met 200 uitsluitend vrouwelijke leden) werd over het algemeen beschouwd als soort van "feministische" sectie van Jean Théophile Victor Leclerc Enragés. De Club werd verbannen het jaar daarop verboden door Robespierre. Pauline Léon, Claire Lacombe en de meeste leden van Société, met inbegrip van Henriette (Aimée) Leclerq, die allen aanwezig waren bij de club, werden gearresteerd in april 1794. Zij werden gevangen genomen in de gevangenis van Luxemburg waar zij tot 19 augustus 1794 bleven.
Haar ouders besloten om Aimée, met haar opvallende schoonheid, naar de vermaarde instelling van Mevrouw Campan in Saint-Germain te sturen, waar zij van Hortense De Beaharnais en Caroline Bounaparte (de zuster van Napoleon) zou leren kennen.
Napoleon huwt Rose de Beauharnais (de toekomstige Keizerin Joséphine) op 3 oktober 1796, blijkbaar onbewust van het feit dat Aimée, die hij met veel liefde zijn ‘Madame Deux’ had genoemd, naar haar ouderlijk huis in Pointoise was gegaan. Aimée was slechts 14 toen zij een zoon baarde, een vermeende zoon door Napoleon verwekt. Zij noemde haar zoon François Tobias Deux en bleef in Pointoise met haar ouders. Zij brachten François Tobias als hun eigen zoon groot.
Een frequente bezoeker aan Pointoise was Laetitia Bonaparte, Mevrouw Mère, die speciaal veel aandacht had voor het welzijn van Aimée en de baby.
Mevrouw Mère besloot een geschikte echtgenoot voor Aimée te vinden. Zij liet spoedig haar oog vallen op DAVOUT, Louis Nicholas, duc d'Auerstadt en prins d'Eckmühl, de nakomeling van een edele familie die zijn oorsprong kon terugvinden tot in de 13de eeuw. Hij werd opgeleid op de militaire school in Auxerre, en dan bij de militaire school (Ecole Militaire) in Parijs. Davout was al gescheiden in januari 1794 van zijn eerste vrouw, Marie-Nicolle Adelaide (De Seguenot was haar meisjesnaam). Aimée en Davout huwden in november 1801. Zij schijnen een gelukkig paar te zijn geweest. Zij hadden 9 kinderen:
1. Paul 1802 -1803
2. Josephine 1804 -1805
3. Antoinette Josephine 1805 - 19 Augustus 1821
4. Adèle Napoléonie Januari van Juni 1807 - 21 1885
5. Napoléon, Maart 1809 - 1810)
6. Jules, 1809 (gestorven in kleutertijd)
7. Napoléon Louis, 6 Januari 1811 - 13 Augustus 1853
8. Jules 1812 - 1813
9. Louise Adélaïde, 8 Juli 1815 - 6 Oktober 1892).
Zoals kan worden gezien, overleefden vele kinderen de kleutertijd niet.
François Tobias Deux bleef nochtans een bedreiging voor Josephine, die vreesde dat de jongen op een dag Napoleon als keizer zou opvolgen in plaats van de zoon van Hortense, haar dochter.
Josephine begon allerlei plannetjes uit te dokteren, waardoor het Mevrouw Mère zelf was, die Napoleon overtuigde om François Tobias naar Oost-Indië te sturen om een opvoeding te genieten om uiteindelijk daar Koning te worden. Oost-Indië was namelijk ondertussen een deel van het Franse imperium geworden toen Napoleon Holland met al zijn gebieden had veroverd.
François Tobias was slechts 8 jaar oud toen hij de lange reis naar Batavia maakte. Hij werd in de zorg van de Dusantier familie geplaatst, een hoogte geplaatste familie van Franse afkomst. Zij begonnen onmiddellijk met de belangrijke taak om hem voor zijn toekomstige voor te bereiden. De Dusantier familie introduceerde hem aan alle Sultans, die onmiddellijk door de knappe kleine jongen werden bevangen. Het was Susuhunan (sultan) Paku Buono IV van Solo [http://www.royalark.net/Indonesia/solo.htm] zelf die zijn huis voor François openstelde, waar hij als lid van het familiehuis werd behandeld. Hij kreeg aldaar de Javaanse naam: Bra Kedaton.
In 1811 viel Java onder Lord Minto, Gouverneur Generaal van Indië, die na de overgave, Thomas Stamford Raffles als Luitenant Gouverneur benoemde. Vele Franse verlieten Java, maar François Tobias en de Dusantiers (ook wel de Dezentjé familie!) voelden zich geroepen om te blijven. Zij genoten op Solo de speciale bescherming van de Susuhunan (Sultan).
François Tobias huwde in 1816 Leonara Caroline Dusantier, het kleine meisje dat zo vriendelijk tegen hem was toen hij in Batavia aankwam. Spijtig stierf zij in 1819 tijdens de geboorte van hun tweede kind. Zij was slechts 18 jaar oud. Diepbedroefd, nam François Tobias zijn 2 zuigelingen mee naar de veiligheid van Solo, waar hij zich thuis voelde. De 2 klein meisjes, Johanna Louise en Carolina Magdalena Deux werden verzorgd door één van de prinsessen, die zich volledig aan hun zorg wijdde. François Tobias huwde, 10 jaar na de dood van zijn eerste vrouw in 1829, de prinses Raden Adjeng Hadiningrat. Zij hadden 7 kinderen. Hun nakomelingen zijn heden ten dage uitgespreid over de hele wereld.
Hieronder een brief en een overzicht van het geslacht Deux van mevrouw Gabrielle Frank-Hanssens uit Amsterdam (1984). Volgens mij heb ik de kopie van oom Quintus gehad.




Bovenstaand wordt de geboorte van Francois Tobias Deux geschat op 1798 of 1799. Als dit zo is dan is het hele verhaal onwaarschijnlijk aangezien Napoleon in die tijd op veldtocht in Egypte was. Vrouwen waren niet toegestaan in het leger. Overigens is er uit die tijd wel een andere minnares bekend (verkleed als officier). Op andere sites wordt als geboortejaar 1796 of 1797 genoemd.
De bovenstaande "bakkersdochter" Henriette Leclerque, zou Louise Aimee Julie Leclerque zijn, een jongedame van goeden huizen, bijgenaamd Henriette.